Sabderk Hanım Müzesi'nde tarih yatıyor!



Sarıyer'de bulunan Sadberk Hanım Müzesi Türkiye'nin ilk özel müzelerinden birisi. Azaryan Yalısı olarak bilinen yapı 14 Ekim 1980'de Vehbi Koç'un eşi Sadberk Koç'un anısına, onun kişisel koleksiyonunu sergilemek üzere açılmış. 
19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan Azaryan Yalısı, 1950 yılında Koç Ailesi tarafından satın alınmış ve  1978 yılına kadar da yazlık olarak kullanılmış. Sadberk Koç'un kişisel koleksiyonunda yer alan geleneksel kıyafet, işleme, tuğralı gümüş ve porselen gibi eserlerden oluşan müze koleksiyonu, zaman içinde hibe ve satın alma yoluyla zenginleşmiş. Dört katlı binanın her bir katında, MÖ ve MS dönemlerin ve o tarihlerde yaşamış bütün uygarlıkların izlerine rastlayabiliyorsunuz.


18 bini aşkın eserin sergilendiği müzede, ayrıca Osmanlı ağırlıklı İslam eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri de yer alıyor.
Müzede beni en çok etkileyen bölümlerden birisi de ilk yazı türü olan kil tabletlere yazılmış çivi yazısı oldu. Çivi yazısını tarihte ilk bulan Sümerler ancak daha sonra Mezopotamya'ya gelip yerleşen diğer uygarlıklar da kullanmış. Anadolu'ya gelişi ise Asurlu tüccarlar aracılığıyla olmuş. İşte müzede sergilenenler MÖ 3.-1000 dönemine ait olan Asurlular tarafından getirilen ilk tabletler.
Sadberk Hanım Müzesi'ni mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü orada gerçekten insanlığın geçirdiği bütün evrelerin ve yüzyıllar boyunca yaşamış bütün uygarlıkların izlerine rastlayabiliyorsunuz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar