LONDRA'DA GEZİLECEK YERLER
Londra 7 milyonluk nüfusu ile dünyanın en yoğun başkentlerindne birisi. Şehir 2000 yıl öncesine dayanan bir tarihe sahip. Bir ticeret kenti iken dünyanın en büyük imparatorluğu olmuş. Londra sayısız müze, galeri ve eğlence seçenekleriyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Londralılar dünyanın ilk taşıma sistemine sahip olmakla her zaman gurur duyuyor. Bu nedenle gittiğiniz zaman metroya binerseniz bizimkisine göre ne kadar eski olduğunu ilk bakışta farkedersiniz. Ancak metro ile şehri bir baştan bir başa gezmeniz mümkün.
Londra'yı ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Buckingham Sarayı'ndaki askerlerin nöbet değişimi ve atlı birliğin ücretsiz izleyebileceğiniz görkemli gösterisi yer alır. Parlamento evleri ve tik tak sesleriyle ünlü saat kulesini Big Ben'i de unutmayın! Renkli bekçilerile Tower of London, Tower Bridge, St Paul Kadedral'i de diğer kaçırılmaması gereken eserler arasında. London Eye ile Londra'yı tepeden seyretmek ise ayrı bir keyif.
Tabii meşhur Hyde Park'ı da unutmayalım! Hyde Park, Londra'daki Kraliyet Parkları'nın en büyüğüdür. Bitişiğindeki Kensington Bahçeleri'yle birlikte 249 hektarlık bir alanı kaplar.Bahçeler bölümünde Long Water, park bölümünde de Serpentine olarak bilinen bir gölü içine alır.
GREENWICH GÖRÜLMEYE DEĞER
0 çizgisinin geçtiği yer tam da burası
Coğrafya derslerinde ve kitaplarında enlem ve boylam konusu anlatılırken sıkça adı geçen ve bir çok kişiye yabancı olmayan Greenwich, Londra'nın güneyinde, Thames nehri kenarında bulunan bir semt.
İngiltere'nin birçok semti gibi yeşil alanlar ve parklarla çevrili Greenwich'in dünya genelinde tanınmasını sağlayan ise Greenwich parkının içinden yürüyerek ulaşılan dünyaca ünlü gözlemevi.
Küçük bir tepeyi tırmanarak ulaşılan Greenwich Kraliyet Rasathanesini her gün çok sayıda turist ziyaret ediyor. Greenwich meridyeni sadece İngiltere'den geçmiyor. "0 boylamı" Fransa, İspanya, Cezayir, Burkina Faso ve Gana gibi ülkelerden de geçerek, dünyanın doğu ile batı yarım küresini ayırıyor.
Londra'daki bu "hayali boylam" sadece dünyada yönün bulunmasına yardımcı olmuyor, aynı zamanda iki boylam arasındaki 4 dakikalık zaman farkı dünyadaki "uluslararası zaman dilimini" belirliyor.
Buranın hikayesi 1880'li yıllara dayanıyor. 1884 yılında 25 ülkeden 41 delege Washington'da bir araya gelerek, "Uluslararası Meridyen Konferansını" düzenliyor ve dünyanın saat dilimlerini belirleyecek kararı almaya çalışıyor. Bu konferansta yapılan oylama sonucu 22 oyla Greenwich "0 meridyeni" olarak belirleniyor. Oylamada, San Domingo karşı, Fransa ile Brezilya ise çekimser oy kullanıyor. Böylece, kısaltılmışı GMT olan "Greenwich Mean Time (Greenwich saati)" dünyanın kullanacağı uluslararası zaman dilimi olarak belirleniyor.
ALIŞVERİŞ YERLERİ
En ünlü alışveriş caddesi Oxford ve Regent Caddesi. Oxford ve Regents Streetlerde birçok mağaza var. Yalnız hepsi marka ve çok pahalı. Hesaplı bir alışverişi tercih ediyorsanız Oxford Caddesi'ndeki Primark'ı öneririm. Hem ucuz hem de kalitesi fena değil. Daha doğrusu 3 katlı bu mağazada satılan ürünlerin bir kısmı Türkiye'de üretiliyor.
Piccadilly ise en eski İngiliz perakendecilerini barındıran bir alışveriş yeri. Bond Caddesi'nde ise pahalı butikler var.
Covent Garden'da ise yerel mutfağa özgü meyve ve sebzelerin satıldığı pazarı mutlaka görmelisiniz. Ayrıca el sanatları ve elbiseler de satılıyor.
Yorumlar