HANGİ BİTKİ HANGİ KANSERE İYİ GELİYOR?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin'in kaleme aldığı ''Hangi Kansere Hangi Bitki?'' adlı kitap okurla buluştu. Sezgin'in kitabında yer alan bilgilere göre, bitkiler ve etkili olduğu kanser türleri şöyle sıralanıyor:
*Aloe vera: Hücre, hayvan ve insan çalışmalarında bağışıklık sistemini düzenleyici etkilerinin bulunması nedeniyle cilt kanserlerinden korunmada yararlı olabileceği düşünülüyor.
*Arı poleni: Akciğer, beyin, kalın bağırsak, lösemi, malign, melanom, meme ve prostat kanserinde etkili. Ayrıca akciğer kanserine karşı koruyucu.
*Biberiye: Akciğer, cilt, kalın bağırsak, lösemi ve meme kanserine karşı koruyucu.
*Karayılan otu: Prostat kanseri

*Brokoli: İdrar yolları ve idrar torbası, kalın bağırsak ve meme kanserleri ile mücadelede etkili aynı zamanda bu kanserlere karşı da koruyucu.
*Buğday çimi: Meme kanseri

*Cezayir menekşesi: Çeşitli organ kanserleri, lenfoma ve löseminin tedavisinde yardımcı. Ancak, doktor kontrolü dışında kullanılmaması gerekiyor. Zararlı yan etkiler yapabilir.
*Çemenotu: Kalın bağırsak, karın zarı, kemik, lösemi, meme kanseri.
*Çörekotu: Akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, meme, pankreas, prostat, yumuşak doku kanserlerinin tedavisinde etkili.
*Devedikeni: Akciğer, baş-boyun, idrar yolları ve idrar torbası, kalın bağırsak, prostat kanseri.
*Dut: Kanser hastalarına destek gıda olarak biliniyor. Beyaz, kara ve kırmızı dut, yüzyıllardır geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanılıyor.
*Ekinezya: Kalın bağırsak ve pankreas kanserinde etkili.
*Greyfurt: Kansere karşı koruyucu.
*Isırganotu: Prostat kanseri.
*Karahindiba: Kalınbağırsak, karaciğer, lösemi, malign melanom, meme ve rahim kanserinin tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülüyor.
*Keten tohumu: Kalınbağırsak, malign melanom, meme ve prostat kanseri.
*Kızılcık: Akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, meme, prostat, yemek borusu ve yumuşak doku kanserleri.
*Kudret narı: Baş-boyun, cilt, idrar yolları ve idrar torbası, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme ve prostat kanserlerinde etkili.

*Nar: Baş-boyun, kalınbağırsak, lösemi, meme ve prostat kanserlerinde etkili. Narın, ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi var.
*Ökseotu: Akciğer, baş-boyun, karaciğer, karın zarı ve meme kanseri.
*Sarımsak: Meme kanserinde etkili. Sarımsak, ayrıca kalınbağırsak, mide ve prostat kanserlerine karşı etkili.

*Üzüm: Kansere karşı etkili. Günümüzde üzüm çekirdeği ve kabuğunda bulunan kimyasal maddelerin kuvvetli antioksidan olduğu biliniyor. Ayrıca kanser, kalp-damar hastalığı, santral sinir sistemi hastalıkları üzerine koruyucu ve tedavi edici özellikleri var.
*Yabanmersini: Kalınbağırsak ve lösemide etkili.
*Yeşil çay: Akciğer, baş-boyun, beyin, kalın bağırsak, karaciğer, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme ve prostat kanserinde etkili. Siyah çayın fermente edilmemiş hali olan yeşil çayın ayrıca, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Hem siyah hem de yeşil çay bol miktarda antioksidan madde içeriyor. İçinde polifenoller daha yüksek oranda olduğu için yeşil çay, siyah çaydan daha faydalı. Yeşil çay, kuvvetli antikanserojen, antioksidan ve kilo kaybettirici bir besin maddesi.

*Zencefil: Akciğer, kalın bağırsak, karaciğer, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme, mide, pankreas ve yumurtalık kanserinde etkili. Zencefilin kanser hücrelerine etkisiyle ilgili laboratuvar çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda, zencefilin akciğer, kalın bağırsak, malign melanom, meme, mide, karaciğer, pankreas, yumurtalık kanseri ile lösemi ve lenfoma hücrelerini öldürdüğü saptandı.
*Zerdeçal: Baş-boyun, cilt, idrar olları ve torbası, kalın bağırsak, meme, mide, pankreas ve rahim ağzı kanserinde etkili. Normal olmayan hücreleri ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engelliyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar