BARIŞ KENTİ HATAY, BİRÇOK DİNE KUCAK AÇMIŞ

Güney illerimizden Hatay, tarih kaynaklarına göre, M.Ö. 300 yıllarında Büyük İskenderun'un komutanlarından Seleucus Nicator tarafından kurulmuş. Etnik kökenleri, dinleri farklı birçok topluluğa ev sahipliği yapan Hatay ili UNESCO barış kenti seçildi. Çokkültürlü yapısını tarih boyunca korumuş olan ilde aynı ulusa mensup birden fazla dini cemaat bulunuyor. En büyük nüfusa sahip Nusayriler (Alevi Araplar) ve Sünni Türklerin yanında, az da olsa Sünni Araplar, Hristiyan Ortodoks ve Hristiyan Protestan Araplar ve Maruni Araplar ve Rum-Ortodox etnik Süryani kökenleri, museviler, Ermeniler ve diğer küçük topluluklar Hatay'ın çok kültürlü yapısının dinamiklerini oluşturuyor.

Anadolu'yu Suriye ve Filistin'e bağlayan yol üzerinde bulunan Hatay, Kurtuluş Savaşı'nın ardından kısa bir dönem bağımsız olarak varlığını sürdürdü. 2 Eylül 1938 tarihinde 10 aylık bir süre varlığını sürdüren Hatay Devleti kuruldu. 16 Haziran 1939'da TBMM'nde alınan kararla Türkiye ile Hatay Devleti arasındaki sınır çizgisi kaldırılarak Türkiye topraklarına katıldı.

Harbiye ve Samandağ Hatay'ın görülmesi gereken en güzel yerleri arasında. Özellikle Harbiye şelalesi ve yemyeşil ormanıyla tatilcilerin en gözde mekanlarından birisi. Samandağ ise deniz kenarında sevimli bir ilçe. Balıkçılık ve tarımla geçimini sağlıyor. Akdeniz kıyısında, Çevlik mevkiinden başlayan güneye doğru uzanan kumsalı uzunluğu yaklaşık 14 kilometre. Dünyanın en uzun ikinci sahili. Samandağ kumsalları, nesli tehlikede olan Chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) ve koruma altına alınmış Caretta caretta (iribaş kaplumbağa) türü deniz kaplumbağalarının önemli yumurtlama alanlarından biri. Denize sıfır olmasına rağmen turizm yatırımı henüz yapılmamış. Denizi yazın rüzgarlı olduğu için sörf sporu için ideal...

Hatay Mozaik Müzesi... Özellikle Harbiye yöresinde 1932 yılında başlayan kazılar sonucu çıkarılan eserler bu müzede sergileniyor.

Mozaiklerin büyüklüğü, kalitesi ve sayısı nedeniyle dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesi sayılıyor.

Kem gözlere şiş... Nazara, negatif enerjiye olan inanç yüzyıllar öncesine dayanıyor. İşte, bu mozaik de etrafa negatif enerji yayan ve bir anlamda nazara olan inancı simgeliyor. Müzenin çevresinde bulunan hediyelik eşya satan mağazalarda, bu mozaiğin magnet olarak baskısını bulmanız mümkün.

Müzedeki nem dengesini korumak için hemen hemen her heykelin yanına bir klima çihazı yerleştirilmiş. Amaç tarihi eserleri ve kültür varlığımızı korumak ama tarihi eserin yanına klima hiç yakışmamış...

St. Pierre Kilisesi... Kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde, ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşuyor. Antakya'daki ilk Hıristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara Hıristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor. Bahçenin birkaç yüzyıl mezarlık olarak kullanıldığı biliniyor. Kilisenin iç kısmında da özellikle sunağın çevresinde de mezarlar bulunmuş. Günümüzde bir müze olan kilisede Valiliğin izniyle Müze Müdürlüğü denetiminde ayin yapılabiliyor.

Suriye Halep sokaklarından bir kesit... Halep süt veren anlamına geliyor. Binalar taş kaplama. Eski Halep evleri ise orijinal Kayşani denilen taşlardan yapılmış. Orijinal Halep evleri 2 katlı, evlerin ortasında avlusu var. Birinci kat selamlık, ikinci kat haremlik kısmı. Osmanlı döneminde İstanbul ve Bursa’dan sonra en önemli dokumacılık merkezleri arasında yer alan Halep, günümüzde de Suriye’nin en önemli ticaret merkezlerinden birisi. Ticaret ve yan sanayi çok gelişmiş. Suriye’de her türlü lüks araç üretimini görmek mümkün. Cuma günleri resmi tatil. Günlük mesai saat 08.00-09.00 gibi başlıyor ve öğlen 14.00’de bitiyor. Esnaf saat ikiden sonra 3 saat yemek ve uyku molası veriyor. Öğleden sonra saat 17.00’de tekrar dükkanlar açılıyor ve özellikle yaz aylarında saat 10.00 ve 12.00’ye kadar açık kalıyor. Bu arada Suriye’de yaşayan her 10 kişiden 7’si gönüllü istihbaratçı. Bu yüzden sokaklarda dolaşırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Alışveriş yaptığınız mağazanın sahibi veya yemek yediğiniz restoranda size servis yapan garson muhbir olabilir. O yüzden siz siz olun konuşmalarınıza dikkat edin!

Yorumlar

Popüler Yayınlar