DOMUZ GRİBİNE YAKALANMAMAK İÇİN NELER YEMELİYİZ?

Domuz gribi gibi salgın hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. İşte, beslenme ve diyet portalı www.beslenmevediyet.org.'da yazan Selma Önelge Gür'ün bu konudaki önerileri:
A, D, C ve E vitaminleri bağışıklığı güçlendirir ve geliştirir. Koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı renkli sebze ve meyvelerde ise karotenoidler bulunmaktadır ve vücutta retinole dönüşerek A vitamini etkinliği gösterirler. D vitamini kaynağı olarak süt, peynir ve balık ilk akla gelenlerdir. E vitamini ayrıca antioksidan olarak da değerlidir. Ceviz, fındık, ayçiçeği çekirdeği ve diğer tohumlarda, yağlarda, tahıllarda bol miktarda E vitamini bulunmaktadır.
Demir, magnezyum, selenyum, çinko minerallerinden yararlanılmalıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için bunlardan zengin yiyecekler tüketilmelidir.


Yağ tüketimini azaltın
Protein gereksinimi yeterince olmalı, günlük alınan toplam yağ azaltılmalıdır. Yeterince protein ve daha az yağ kullanımı bağışıklık sistemimizin dostudur. Aşırı yağ kullanımı bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Özellikle hayvansal yağlar iyice azaltılmalı, trans yağ içeren yiyecekler kullanmamalı, bitkisel yağlardan zengin bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

Günde iki bardak süt için
Günde 2 su bardak süt içmeli ya da yoğurt yemelidir. Süt ya da yoğurt 40’dan fazla besin öğesinin tamamına yakınını bileşiminde bulundurur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli Riboflavin, B12, B6, B1, niasin ve folik asit içerir.

Meyve ve sebze tüketimini artırın

-Garnitür olarak sebzeleri kullanın.
-Fırında pişen hamur işlerinde sebze ve meyve kullanın.
-Sebzeleri karıştırarak kullanın.
- Omleti sebzelerle zenginleştirin.
-Salatasız sofraya oturmayın.
-Dışarıda yemeklerde meyve ve salata sipariş edin.
-Sebzeli sandviçler hazırlayın.
-Günde en az bir kez A vitamininden zengin sebze, meyve seçin.
-Günde en az bir kez C vitamininden zengin meyve seçin.
-Buzdolabınızda yıkanmış, yemeye hazır mutlaka mevsim meyvelerini depolayın.
-Koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Örneğin; brüksel lahanası, roka, tere, radika, semizotu, tere, maydanoz, ıspanak, pazı ve marul.

Şalgam ve yaban mersini yararlı

-Turuncu renkli sebze ve meyveler günde en az bir tüketilmeli. Kuru kayısı, kavun, havuç, portakal, balkabağı, mandalina bunlar arasında.

-Sarı ve açık yeşil renkli sebze ve meyveler günde en az bir kez tüketilmelidir. Bunlar: Yeşil elma, avokado, muz, pırasa, karnabahar, lahana, kereviz, rezene, taze soğan, kivi, limon, kuru soğan, ayva ve sarmısak.

-Kırmızı sebze ve meyveler günnde az bir kez tüketilmelidir. Elma, kırmızı üzüm, kırmızı erik, nar.

-Mor renkli şalgam, yaban mersini, kırmızı soğan, böğürtlen, mürdüm eriği ve mor lahana gibi sebze ve meyveleri de bol bol tüketin.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
onu yiyin bunu yiyin şunun şöyle fadası var böyle yararı var derken manyaklaştık aslında aslında yüce yaradanımız doğayı öyle güzel yaratmışki herşey dengeli ama bizler birşey çıkıyor aaa şu iyimiş ona yükleniyoruz onu yapıyoruz bir müddet sonra bıkıyoruz yani dengeli yapmıyoruz hiç birşeyi birileri birşeyler açıklıyor takılıyoruz kuyuk oluyoruz ondan sonra bırakıyoruz allah dört mevsim yapmış hermevsimi kendi içinde güzellikleriyle yaratmış meyvesiyle sebzeyle bizler herşeyi vaktinde o mevsimin getirdikleriye yaşasak dengelemiş oluruz ama şimdi kışın domates var karpuz var fasulye aklına ne gelirse hormonlu şeyleri yemekten hastalıklarda çoğaldı doğanın dengesiyle oynadılar umarım geç olmadan bir dur denir sağlıklı günler şengül

Popüler Yayınlar