MASALLAR DİYARI BARSELONA
İş seyahati nedeniyle 30 Eylül ile 2 Ekim tarihleri arasında Barcelona'daydım. Barcelona, İspanya'nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalunya'nın merkezi. 1.6 milyon nüfusuyla yoğunluğu en yüksek Avrupa şehirleri arasında. Şehre damgasını vuran yerlerden birisi Akdeniz'in en hareketli limanı olan Barcelona limanı. Yalnız ilginç olan, şehirde gezerken çok yabancılık çekmiyorsunuz. İstanbul, İzmir ve Antalya karışımı bir şehir sanki...
İspanya'nın sanayi üretiminin beşte birini karşılayan Barcelona, Madrid ile birlikte ulusal katma değerin üçte birini oluşturuyor. Yaygın dil ise Katalanca.
Şehrin her yanı Ünlü İspanyol mimar Antoni Gaudi'nin eserleriyle ayrı bir kimlik kazanmış. 9. yüzyılda Katalan bir asilzade tarafından kurulan şehrin geçmişinin İspanya'dan da eski olduğu belirtiliyor.
İstanbul için İstiklal Caddesi neyse Barcelona denince de akla La Rambla geliyor. Katalonya Meydanı'ndan sahile kadar inen caddenin iki tarafından tek şeritli yol geçiyor. Caddenin ortası son derece geniş ve yürüyüş yolu olarak kullanılıyor. Cadde boyunca ise her adımda farklı bir gösteriyle karşılaşıyorsunuz. Mim sanatçıları, akrobatlar, sokak ressamları ilk göze çarpanlar... Ayrıca yol boyu sağlı, sollu hediyelik eşya satan küçük dükkanlarda her zevke uygun birşey bulmak mümkün.
İstanbul'da görüp de çok özendiğim turist otobüslerine Barcelona'da da rastladım. Bir veya iki günlük bilet alarak şehrin tüm turistik ve tarihi yerlerini gezebiliyorsunuz.
Evet dedim ya, İstanbul'da iki katlı otobüsle şehri dolaşmayı çok isterdim. Meğer kısmet Barcelona'yaymış!
Şehrin en önemli simgelerinden birisi de Sagra da Familia kilisesi. 1882’de F. del Villar tarafından yapımına başlanan kilisenin yapımını bir yıl sonra ünlü İsponyol mimar Gaudi devralmış. Kutsal Aile anlamına gelen Sagra da Familia, sanki gerçek değilmiş de, adeta bir masal kitabından fırlamış izlenimini veriyor. Zaten şehri gezerken Gaudi'nin diğer eserleri gördükçe kendinizi masallar diyarında hissediyorsunuz.
Kilisenin yapımı halen devam ediyor. Ancak inşaatına 19. yüzyılın ikinci yarısında başlanan bu kilesinin neden bitirilemediği konusunda ise hiç kimse net bir açıklama yapamıyor. Sanırım bu tartışma bile her yıl milyonlarca turisti buraya çekmeye yetiyor. Söylentiye göre kilise 2030 yılında tamamlanmış olacak.
Gaudi’nin eserlerinin sekiz tanesi UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Bunlardan birisi de Park Güell. Oldukça etkileyici bir tasarımı olan yapıtta, mimarın ütopik tarzının izlerini bulmak mümkün.
Park Güell, başlangıçta Gaudi tarafından Kont Eusebi Güell adına İngiliz stili bahçeli bir site olarak tasarlanmış. İçinde Gaudi'nin evinin de bulunduğu mekan 1923 yılında belediye konseyi tarafından halka açılmış. Park alanındaki yapıların çoğu, canlı renkleri içeren seramik parçaların bir araya getirilmesiyle yapılan mozaikle kaplı. Parkın girişindeki merdivenli yol, sütunlarla süslenmiş büyük meydana kadar uzanıyor. Büyük meydandan Barcelona'yı seyretmenin keyfi ise bambaşka. Adeta bütün şehir ayağınızın altında...
Poble Espanyol. Montjuic tepesinde 1929 yılında uluslararası gösteri ve sergi merkezi olarak tasarlanan Poble Espanyol, İspanyol köyü anlamına geliyor.
Poble Espanyol'da İspanya'nın farklı bölgelerine özel birbirinden farklı mimari çizgiler taşıyan 100'ün üzerinde ev bulunuyor. İspanyol köyünde tarih meraklılarının yanısıra sanatseverler ve alışveriş düşkünleri için de çeşitli ayrıntılar düşünülmüş. Picasso, Miro, Tapies, Barcelo gibi sanatçıların eserlerinin sergilendiği sanat evi ve tamamen İspanya'ya özel, el emeği hediyelik eşya satan dükkünlar da var.
Poble Espanyol'dan son bir ayrıntı: Flamenko. Kafe, bar ve restoranların da bulunduğu köyde günün her saati Flamenko dans gösterilerini izlemek mümkün. Tabii ki, önceden rezervasyon yaptırmak şartıyla... Bir de işin ilginç tarafı rezervasyon saatinden önce bir dakika bile olsa kesinlikle içeriye giremiyorsunuz. Rezervasyonunuz saat 21.00'deyse tam o saatte sizi içeri alıyorlar. Yani İspanyollar tembel olduğu kadar (her ne kadar birbiriyle çelişse de) bir o kadar da kuralcı bir ulus!
Yorumlar