EGE BÖLGESİNİN ŞİFALI OTU DENİZ BÖRÜLCESİ
Bugün sağlıklı beslenme modundayım!.. Sırada deniz börülcesi var. Daha çok Ege bölgesinin geleneksel yemekleri arasında yer alan ve deniz kenarlarında yetişen deniz börülcesini artık İstanbul'daki marketlerde de bulmak mümkün. Salatası çok lezzetli oluyor ama önce yararlarına bir göz atalım. Deniz börülcesi koyu yeşil yapraklı sebzeler grubunda ve çok yüksek oranda K vitamini ile birlikte C vitamini içeriyor. Deniz kenarında yetişmesinden dolayı doğal olarak tuzlu bir ot. Bileşiminde iyot, fosfor, kalsiyum, silisyum, manganez mineralleri var. İdrar söktürücü, temizleyici, güçlendirici ve iştah açıcı özelliklere sahip.
Deniz börülcesini geniş bir sebze yıkama kabına koyup bol suyla yıkayın. En son yıkama suyuna ise birkaç damla sirke koyup sirkeli suda yarım saat bekletin. Mikroplardan arınması için bunu bütün sebzelere uygulamakta yarar var.
Deniz börülcesini geniş bir sebze yıkama kabına koyup bol suyla yıkayın. En son yıkama suyuna ise birkaç damla sirke koyup sirkeli suda yarım saat bekletin. Mikroplardan arınması için bunu bütün sebzelere uygulamakta yarar var.
Geniş bir tencereye su koyun. Su kaynadıktan sonra temizlenmiş börülceleri 10-15 dakika börülceler yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan börülceleri süzüp bol soğuk sudan geçirin.
En zor tarafı da temizlenmesi. Sert kısımlarından tutarak yeşil bölümlerini bir tabağa sıyırın. Geriye balık kılçığına benzer gövdesi kalıyor. Benden tavsiye tek başınıza temizlemeyin, sonunda sıkılıp pes edebilirsiniz. Gerçi bugün ben tek başıma temizledim ama eşimin kulaklarını bayağı bir çınlattım:)) Ne de olsa başıma deniz börülcesi işini o sardı!
Yorumlar