CENNETTEN BİR KÖŞE: BOZCAADA

Çanakkale'ye her gidişimizde Bozcaada'ya mutlaka uğrarız. Adaya ulaşım Çanakkale'ye 55 km uzaklıktaki Geyikli Yük İskelesi'nden kalkan feribotlarla yapılıyor.

Özellikle yaz aylarındaki yoğunlukta dolayı her iki saatte bir sefer var. Adaya ilk feribot saat 09.00'da başlıyor gece 24.00'e kadar iki saat aralıkla ulaşım mümkün. Yol ise yarım saat sürüyor. Bozcaada'dan Geyikli'ye sefer ise çift saatlerde var.

Eski adı Tenedos. Efsaneye göre denizlerin efendisi Posedion'un çocuklarından biri Kyknos adında bir kralmış. Onun da Thenes adında bir oğlu varmış. Thenesin annesi ölünce babası yeniden evlenmiş. Fakat üvey anne bu ya, Thenes'e iftira etmiş. Kral da buna inanarak oğlunu bir sandığa koyup denize atmış. Sandık, Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Leukophrys adasının sahiline vurmuş. Thenes de burada sandıktan çıkarak adaya yerleşmiş. Adanın adını da 'Thenes'in adası' anlamına gelen Tenedos'a çevirmiş.

Bozcaada'nın ilk yerleşimi Heredot'a göre M.Ö. 2000 yılına rastlıyor. 4000 yıllık bir yerleşim merkezi olan ada farklı kültürleri kucaklamış. Bozcaada üzüm bağları, şarabı, benzersiz koyları ve dört mevsim esen rüzgarlarıyla ünlü. Heredot'a göre;Tanrı insanları uzun ömürlü olsun diye Bozcaada'yı yaratmış. Gerçekten de öyle! Sanki, cenneten bir köşe... Şehir gürültüsünden uzakta dinginliği, masmavi denizi, güleryüzlü insanları ve huzur veren havasıyla insanın ömrüne ömür katıyor adeta!

Bozcaada Kalesinden bir kesit... Adaya günübirlik için değil birkaç gün kalmak için giderseniz önceden hiç rezervasyonunuz olmasa bile merak etmeyin açıkta kalmazsınız. Çünkü daha Geyikli iskelesinde feribota binmeden 10-12 yaşlarındaki çocuklar otel broşürlerini ellerinize tutuşturuveriyor. İskeleye adımınızı atar atmaz ise aynı reklam bombardımanı devam ediyor. Ataol Çiftliği, Otel Mauna, Lefkofris, Hotel Thenes ve Siesta seçenekler arasında. Genellikle eski Rum evleri butik otel tarzında gelen turistleri ağırlıyor. Denize en yakını 300 km uzaklıkta. Ada merkezinin dışında olan otellerin çoğu zeytin ve üzüm bağlarının içinde. Bazıları kendi ürettiği süt ve organik ürünleri konuklarına sunuyor. (Örnek Ataol Çiftliği)

Adanın en meşhur plajı ise Ayazma Plajı. Feribottan inip iskeleden çıkar çıkmaz karşınıza çıkan minibüsler 10 dakikada sizi plaja götürüyor. Adanın en az rüzgar alan yeri burası. Denizi çok sığ, durgun ve altı tamamen kum. Ve yaz sıcağında serinleten suyuyla yüzmekten en keyif aldığım yerlerden biri...

Bu da adanın Dalyan Köyü'den görünüşü. Güneşin batışında son anda yakaladığım bu karede karşıda belli belirsiz görünen siluet Bozcaada.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
dalyan köyüne çektiğiniz güneşin batışını gösteren resmi almak istiyoruz. çanakkale'nin sesi dergisinde yayınlarsak iyi olur.. bu konuda aşağıdaki linke lütfen resmi gönderin..
canakkalesesi@gmail.com
telif ücreti hesabınıza gönderilecektir

Popüler Yayınlar