YEŞİLİN EN GÜZEL TONLARI RİZE'DE

Rize'yi ilk defa üç yıl önce görme fırsatım oldu. Doğu'da Artvin, güneyde Erzurum ve Bayburt, batıda Trabzon, kuzeyde Karadeniz ile sınırlı olan Rize, çok engebeli bir arazi yapısına sahip.

Yıllık sıcaklık ortalaması 14 derece civarında olan ilde kışlar ve yazlar ılık geçiyor. Bölge Türkiye'nin en çok yağış alan yeri. Yılda metrekareye 2 bin 500 kilo yağış düşüyor. Bu iklim özelliklerine göre, yörede akdeniz bitkileri turunçgiller ve çay yetişiyor. Ormanlarda en çok kayın, meşe, kestane, ıhlamur, ladin, kızılağaç ve orman gülü bulunuyor.

Ormanlarda kurt, ayı, yabandomuzu, çatal boynuzlu dağ keçisi, huş tavuğu ve kuşlar var. Ayrıca dağ horozu da Rize Çamlıhemşin'in adeta bir sembolü...

Rize'de Büyükdere, Pazarderesi, Karadere, İyidere ve Fırtınaderesi cçeşitli yerlerde şelalerle süsleniyor. Alabalık cinsinin en iyileri bu derelerde yetişiyor. Rize'deki göller dağların yüksek kesimlerinde buzulların aşındırması sonucunda oluşmuş. Bu göller Çamlıhemşin ve İkizdere'nin sahip olduğu doğa harikaları...

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda Ayder Yaylası görenleri adeta büyüleyen bir güzelliğe sahip. 1350 metre yükseklikteki Ayder Yaylası, Karadeniz yaylalarının en ünlüsü. Yaylada her yıl Ayder şenlikleri düzenleniyor. Konaklama için pek çok otel ve pansiyon seçeneği bulunuyor.

Pansiyonların yanısıra yöre halkı da çok konuksever ve sıcakkanlı. İstanbul gibi büyük şehirlerde artık sanallaşan ve yapaylaşan ilişkilere inat onlar bütün samimiyetleriyle evlerinin kapılarını sizlere açmaya hazırlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar